Czego nauczyli nas rodzice

Katarzyna Buganik

publikacja 14.12.2014 20:57

Wigilia kultur i narodów odbyła się 14 grudnia w Miejskim Centrum Kultury w Gorzowie Wlkp.

Wigilia Narodów Wigilia Narodów
Na bogato zastawionych stołach nie zabrakło potraw wigilijnych, tj. zupy grzybowej, śledzia po wileńsku z rodzynkami czy kutii. Były też m.in. makowce, pierniki, pierogi i smażone ryby
Katarzyna Buganik /Foto Gość

W Gorzowie Wlkp. spotkali się m.in. Łemkowie, Cyganie, Żydzi, Poleszucy, wilniucy, Ukraińcy, lwowiacy, Górale Czadeccy i dąbrowszczanie. – Niech to spotkanie – wigilia przyjaźni i pokoju – przyczyni się do integracji, a nade wszystko przypomnienia i utrwalenia tradycji bożonarodzeniowych kilku narodów, grup etnicznych i kresowych potraw, przygotowanych na tę okazję według przepisów zachowanych w rodzinach – mówił Edward Dębicki.

Wigilia Narodów to okazja do wspólnego śpiewania kolęd, dzielenia się opłatkiem, składania życzeń oraz prezentacji bożonarodzeniowych zwyczajów i dań. – Mamy nasze regionalne potrawy: makiełki, śledzia w oleju z cebulką, kapustę z grzybami i smażone ryby. Jest nam miło, że możemy tu być razem z innymi narodowościami i poznać ich kulturę – mówi Ewa Kubicka z Dąbrówki Wlkp. – Promujemy naszą kulturę i to, czego nauczyli nas nasi rodzice, żeby inni mogli też poznać łemkowskie tradycje – dodaje Iga Siwiec z Ługów.