Wigilijne potrawy z Landsberga

Katarzyna Buagnik/GN

publikacja 13.12.2012 18:08

Wigilijne przepisy na śledzia i szarlotkę z renetą landsberską

Przepisy wigilijne z renetą landsberską Przepisy wigilijne z renetą landsberską
– Jedynym elementem, który łączy historię niemiecką ze współczesnym Gorzowem jest jabłko, reneta landsberska, która w XIX wieku została wyhodowana w Landsbergu ( dzisiejszym Gorzowie). – Chcielibyśmy stworzyć wraz z mieszkańcami naszą nową tradycję związana z potrawami zawierającymi renetę landsberską – mówi Małgorzata Pera, dyrektor Biura Promocji Miasta Gorzowa.
Katarzyna Buganik/GN

Szarlotka z renety landsberskiej

1 kg jabłek renety landsberskiej

30g cukru waniliowego

5g cynamonu (czubata łyżeczka)

 

Kruszonka:

100g masła

100g mąki

100g cukru kryształ

50g migdałów

50g orzechów włoskich

 

Kroimy jabłka w słupki, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i dokładnie łączymy. Orzechy i migdały rozgniatamy na miazgę. Dodajemy mąkę, masło i cukier. Całość rozgniatamy na kruchą masę.

Tak przygotowane jabłka wkładamy na posmarowaną masłem formę (tortownica o średnicy 20 cm) i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 minut. Można podawać na ciepło z gałką lodów orzechowych.

 

 

Śledzik z sosem chrzanowo - porzeczkowym z renetą landsberską

(składniki na dwie porcje)

 

1 jabłko renety landsberskiej

200g filet śledzia w oleju

ogórek konserwowy

2 łyżki majonezu

por do dekoracji

sól morska

pieprz

 

Sos do śledzika:

3 łyżki dżemu porzeczkowego

2 łyżeczki chrzanu

 

Jabłko i ogórek trzemy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy majonez, sól morską, czarny pieprz mielony na świeżo. Dokładnie mieszamy. Eksponujemy farsz na półmisku. Na to kładziemy śledzia pokrojonego w duże kawałki i polewamy go sosem. Następnie całość dekorujemy poszatkowanym porem.

 

Przepisy udostępnione zostały przez gorzowską restaurację „Pasja” i Biuro Promocji Miasta Gorzowa