Nie zmarnować chleba naszego powszedniego

Krzysztof Król

|

Gość Zielonogórsko-Gorzowski 45/2019

dodane 07.11.2019 00:00

Diecezjalna Caritas nie tylko rozdaje żywność osobom najuboższym, ale też uczy, jak ją dobrze wykorzystać i nie marnować.

Warsztaty przy parafii pw. św. Mikołaja w Głogowie. Warsztaty przy parafii pw. św. Mikołaja w Głogowie.
Krzysztof Król /Foto Gość

Diecezjalna Caritas rozpoczęła kolejną edycję programu FEAD, w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020, który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

– Ten program ma pomóc osobom, które znajdują się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Oczywiście wiele programów socjalnych polepszyło życie naszych podopiecznych, ale są jeszcze osoby, które mają bardzo niskie dochody i potrzebują tego wsparcia. Głównie są to emeryci, renciści, osoby starsze i schorowane – wyjaśnia Sylwia Grzyb, rzecznik prasowy diecezjalnej Caritas. – Celem programu jest przeciwdziałanie ubóstwu i wykluczeniu społecznemu poprzez pomoc żywnościową i uczestnictwo w szkoleniach – dodaje.

Proste, smaczne i zdrowe

Z programu w naszym regionie korzysta 14 tys. podopiecznych. – Jeśli znamy osobę w potrzebie, należy skierować ją do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej czy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Tam pracownicy socjalni wiedzą, co należy zrobić, aby taka osoba uzyskała pomoc. I po wypełnieniu formalności wskażą jej najbliższy parafialny zespół Caritas, gdzie otrzyma pomoc. W ramach programu nasi podopieczni dostają konserwy, makarony, ser żółty, koncentrat pomidorowy, dżemy, powidła, miód i wiele innych artykułów, które na pewno przydadzą się w gospodarstwie domowym – wyjaśnia Sylwia Grzyb.

Diecezjalna Caritas nie tylko przekazuje żywność. W ramach prowadzonego projektu odbywają się m.in. warsztaty kulinarne, dietetyczne i zdrowego żywienia. – W ich trakcie uczymy przygotowywać proste, smaczne i zdrowe posiłki. Oczywiście przede wszystkim wykorzystujemy te produkty, które nasi podopieczni otrzymują w ramach programu. I tak przykładowo żółty ser można wykorzystać nie tylko do zrobienia kanapki, ale też do smacznej sałatki z brokułami, którą przygotowaliśmy ostatnio na warsztatach we Wschowie – wyjaśnia Sylwia Grzyb.

Są też warsztaty o niemarnowaniu żywności. – Rozmawiamy o tym, jak wykorzystać produkty z krótkim terminem ważności, jak przetworzyć te już ugotowane albo jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce. Mówimy też o różnych formach przygotowywania jedzenia, ale także o porcjach, jakie szykujemy. Jedna z ważniejszych zasad mówi: róbmy takie porcje, jakie jesteśmy w stanie zjeść – podkreśla Dominika Danielak z Caritas.

Wykorzystam rady w swoim domu

Na tym jednak nie koniec. Są też warsztaty edukacji ekonomicznej, podczas których podopieczni Caritas uczą się dobrego i rozsądnego wykorzystywania nawet najmniejszego budżetu domowego. Te rady z pewnością przydadzą się każdemu. – Często, kiedy wchodzimy do sklepu, nasze oczy reagują na wszystko, co jest ładnie opakowane, kolorowe, lecz produkty te nie są nam potrzebne. Dlatego uczymy, jak planować zakupy i racjonalnie wydawać pieniądze – podkreśla Faustyna Wiertelak z Caritas. – Myj i płucz produkty w jak najmniejszej ilości wody, ponieważ za zużytą wodę musisz zapłacić; gotuj w małej ilości wody i pod przykryciem, a także dostosuj wielkość garnka do palnika, aby zmniejszyć koszt gazu lub prądu potrzebnego do gotowania; nie przyrządzaj zbyt dużych porcji, aby nie marnować żywności, którą kupiłeś – to tylko kilka zasad, których konsekwentne stosowanie sprawi, że zostanie nam więcej pieniędzy w portfelu, ale też pomoże nie marnować żywności i zadbać o środowisko naturalne – dodaje.

Z pomocy Caritas od pewnego już czasu korzysta pani Elżbieta. – Żywność, którą otrzymuję, to dla mnie bardzo ważna pomoc – podkreśla głogowianka. – Jestem w trudnej sytuacji materialnej. Wszystkie produkty bardzo się przydają, a dzięki warsztatom dotyczącym oszczędzania człowiek może się uczyć wielu ciekawych rzeczy. Zamierzam te rady wykorzystać w swoim domu – dodaje.

Przepis na sałatkę z brokułów

Składniki: – brokuł – jajka – pomidorki koktajlowe – kukurydza w puszce – ser żółty – słonecznik – czosnek – jogurt naturalny – majonez Brokuł sparzyć, jajka ugotować na twardo, a ser pokroić w kostkę. Na tacy ułożyć najpierw brokuł, potem pokrojone jajka, pomidorki, ser i kukurydzę. To wszystko polać sosem czosnkowym (jogurt naturalny zmieszany z czosnkiem i łyżką majonezu) i posypać słonecznikiem.