Nowy Numer 29/2018 Archiwum

Orzeł przedni nad Wartą

Gość z Karpat, orzeł przedni (Aquila chrysaetos), pojawił się w Lubuskiem w pierwszych dniach stycznia. Zaobserwował go i sfotografował Michał Bielewicz, ornitolog i pracownik Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim.

- Jestem ornitologiem i fotografuję też ptaki, i podczas jednej z wypraw na terenie Nadleśnictwa Skwierzyna, udało mi się zaobserwować tego rzadkiego drapieżnika, kiedy żerował na padlinie na śródleśnej łące - opowiada Michał Bielewicz.

- Tego ptaka można spotkać w Karpatach, przede wszystkim w Bieszczadach, Tatrach i Pieninach. Sporadycznie pojawia się też na wschodzie kraju. Obecność orła przedniego w zachodniej Polsce to jest wyjątkowa sprawa i duże zaskoczenie. Orzeł, którego widziałem, to młody ptak, który wyruszył w migrację po Polsce. Zawędrował do województwa lubuskiego i będzie prawdopodobnie próbował tu przezimować, a kiedy poprawi się pogoda, pewnie poleci dalej - przewiduje ornitolog.

Orzeł przedni jest jednym z największych ptaków drapieżnych w Polsce. Cała populacja lęgowa tego ptaka w kraju skupiona jest na południu Polski, w Karpatach, gdzie żyje ok. 30 do 35 par orła przedniego.

- W Polsce występują trzy gatunki orła. Jest to orzeł przedni, orlik krzykliwy i orlik grubodzioby. W województwie lubuskim występuje orlik krzykliwy. To ok. 10 par lęgowych - mówi Michał Bielewicz.

- Orzeł przedni to potężny ptak. Rozpiętość jego skrzydeł sięga ok. 2 metrów. Jego upierzenie jest w tonacji czarno-białej. Ma potężne umięśnione nogi. Jego cechą charakterystyczną jest złotawa, rdzawa plama z tyłu głowy i karku. Od tej plamy w języku angielskim ten orzeł nosi nazwę Golden Eagle (Złoty Orzeł) - wyjaśnia ornitolog.

W locie osiąga prędkość do 160 km/h, choć zwykle lata z prędkością znacznie mniejszą, średnio 48 km/h. W nurkowaniu z dużej wysokości osiąga prędkość do 320 km/h.

Długość ciała orła przedniego wynosi od 80 do 93 cm. Masa ciała tego ptaka plasuje się od 2,8 do 4,5 kg u samców i 3,8 do 6,7 kg u samic..

Orzeł przedni żywi się ssakami, głównie zającami, lisami i kunami oraz ptakami, nawet tymi drapieżnymi. W zimie ważnym źródłem pokarmu tego ptaka jest padlina.

Zasiedla gęste lasy z dużym udziałem jodły i góry, rzadko odwiedzane przez człowieka. Na nizinach często wybiera lasy bagienne, w sąsiedztwie terenów dogodnych do polowania, np. pastwisk i łąk.

W Polsce orzeł przedni, objęty jest ścisłą ochroną gatunkową, a wokół jego gniazd wyznacza się specjalne strefy ochronne. Jego ochronę sankcjonuje również prawo Unii Europejskiej w formie Dyrektywy Ptasiej.

Orzeł przedni ma największy zasięg na świecie wśród orłów. Zasiedla Nearktykę i Palearktykę. Na kontynencie amerykańskim występuje niemal na całym obszarze Kanady oraz w zachodniej części USA.

W Europie swym zasięgiem obejmuje Półwysep Pirenejski, południową część Francji oraz pasma górskie Alp, Bałkanów, Półwysep Apeniński oraz wyspy na Morzu Śródziemnym, a także m.in. Skandynawię, kraje nadbałtyckie, Białoruś, Rosję, północną Azję, a na południu Turcję, Bliski Wschód, Kaukaz i góry północnego Iraku i Iranu, Afganistan, północny Pakistan i północno–zachodnie Chiny.

Poza tym kilka rozrzuconych i izolowanych populacji istnieje w północnej Afryce i na Półwyspie Arabskim. Liczebność populacji lęgowej orła przedniego na obszarze Europy ocenia się na 8400-11000 par.

« 1 »
oceń artykuł

Zobacz także

Komentowanie dostępne jest tylko dla .

Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.

Zapisane na później

Pobieranie listy

Rekalma